2009-06-30 00:08:44• hírek • Szatmar.ro

Németország uralja az európai utánpótlást

Az Özil vezette gárda leiskolázta Angliát az U21-es Eb. döntőjében.

A Svédországban zajló utánpótlás Európa-bajnokság döntőjében a német labdarúgó válogatott magabiztos és néha a szemnek is tetszetős játékkal négy gólt rúgott a kapusgondokkal küszködő Angliának, uralva ezzel a kontinens utánpótlását.

A két örök rivális egyszer már találkozott egymással az utánpótlás Eb. döntőjében, ám 1982-ben Anglia összesítettben 5-4 arányban nyerni tudott. Két évvel később még megvédték címüket, azóta viszont sem ők, sem Németország nem jutott el a fináléig. A németek ráadásul ebben a korosztályban még soha nem tudtak az élen végezni. A két gárda a csoportküzdelmek utolsó fordulójában már összecsapott egymással, akkor a cserékkel felálló britek ellen mindössze egy 1-1-es döntetlenre futotta a germánok erejéből.

A döntő első tíz perce egyértelműen az angoloké volt, ám ugyanúgy nem jutottak nagyobb helyzetig, mint a játék ritmusát kereső németek. Az első említésre méltó eseményből aztán rögtön gól született: a 24. percben Özil ugratta ki Castrót, aki egy finom mozdulattal elpöckölte a labdát a kifutó Loach kapus mellett-fölött. A szünetig egyik csapat sem tudott újabb komoly helyzetet kialakítani, távoli lövésekkel kísérleteztek csupán.

A második játékrész egy újabb német góllal kezdődött, ami egyben óriási kapushiba volt és ez rányomta a bélyegét a későbbiekre. Történt, hogy Özil végzett el szabadrúgását, a labda középre tartott, de Loach-nak sikerült bevédenie a lövést. Ekkor hiányzott először az eltiltás miatt a döntőt kihagyó Joe Hart kapus.

Az újabb gól megfogta az angolokat, a németek fölénye egyre nagyobb lett, mégis, a szigetlakók álltak közelebb az újabb gólhoz: Catermole bombája a kapufán csattant, Johnson sarkazását Beck mentette a gólvonalról. A helyzetekre a németek is ziccerrel válaszoltak, előbb Schwaab volt pontatlan, majd Wagner hagyta ki a kihagyhatatlant. A Duisburg csatása, aki eddig összesen tíz percet játszhatott a tornán és értelemszerűen először volt kezdő, az utolsó negyed órában kárpótolta a szurkolókat: előbb Özil remek passzát rúgta el kissé éles szögből Loach kapus lábai között - a Watfordban (nem) védő hálóőr ezúttal sem volt vétlen-, majd 18 méterről gyönyörűen csavarva állította be a végeredményt.



Említsük meg, hogy Ring György partjelző révén magyar résztvevője is volt a találkozónak.

A 2000-es évek elején, főleg a pocsékul sikerült 2000-es és 2004-es felnőtt Európa-bajnokság után Németországban mindenki kongatta a harangokat, mondván, nincs utánpótlás az országban. Alig néhány évvel később pedig a németek uralják az öreg kontinens utánpótlását: az U19-es csapat tavaly, az U17-es idén tavasszal nyerte meg a kontinenstornát, az U21-esek pedig feltették a koronát a többiek teljesítményére.

NÉMETORSZÁG-ANGLIA 4-0
Németország: Neuer - Beck, J. Boateng, Höwedes, Boenisch - Hummels (Aogo, 83.), F. Johnson (Schwaab, 69.), Castro, Khedira, Özil (Schmelzer, 89.) - S. Wagner.
Anglia: Loach - Cranie (Gardner, 79.), Richards, Onuoha (Mancienne, a szünetben), Gibbs - Muamba (Rodwell, 77.), Cattermole, Noble - Milner, A. Johnson - Walcott.
Gólszerző: Castro (24.), Özil (48.), S. Wagner (79., 84.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: